Temperaturen i din bostad ska vara 20 - 21 grader. Värmesystemet styrs dels av utomhustempraturen, så när det blir kallt ute sätts värmesystemet på automatiskt. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen i lägenheten. När det är sommar och varmt finns tips på hur du håller din lägenhet sval.
Enligt Folkhälsomyndigheten gäller inte de allmänna råden för inomhustemperaturer vid extrema väderförhållanden. En värmebölja tillhör den här kategorin.
Under de kallare årstiderna ska det vara 20 - 21 grader i lägenheten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara cirka 20 grader och aldrig lägre än 18 grader.
Under hösten och våren varierar utetemperaturen mellan varma dagar och kallar nätter. Vårt värmesystem styrs dels av utomhustempraturen, så när det är kallare nätter och varmare dagar kan det ta lite tid för systemet att hitta rätt balans. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag.
Värmesystemet arbetar även tillsammans med ventilationen, så det är viktigt att ha en god ventilation inomhus och en jämn värmespridning i lägenheten.
När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar elementet till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala eller kalla, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.
Upplever du att det känns kallt i lägenheten? Kontrollera först att elementen är påslagna och uppskruvade på max. Om elementen är på kan du göra en egen mätning av värmen innan du felanmäler.
Gör så här:
Ställ inga möbler eller häng inga tunga gardiner framför elementen. Dels hindras värmen från att sprida sig i rummet, elementets termostat tror att det är varmare än vad det egentligen är och termostaten stänger då av sig. Lämna en luftspalt på minst 10-15 cm då varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet.
Täpp inte för till-luftsventilerna som sitter vid fönstret. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft och frånluftsventilerna, som ofta sitter i badrum och kök, släpper ut den gamla luften. Det går snabbare och är effektivare att värma upp frisk luft. Är ventilerna stängda kan det även bildas ett undertryck. Det innebär att kall luft kommer in i lägenheten på andra sätt, som under trösklar och då blir golven kalla. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat. Täpper man för till-luftsventilerna kan ventilationen stängas av.
Rengör ventilerna i lägenheten med jämna mellanrum, minst två gånger om året. Torka av dem utvändigt med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Ändra inte inställningen på ventilerna.
Rengör köksfläktens filter regelbundet med varmt vatten och fettlösande diskmedel.
Bra ventilation behövs för att undvika att det blir fuktskador i badrummet. Det bästa sättet är att låta badrumsdörren stå öppen.
Vaggeryd-Skillingaryds
Bostads AB
Stationsgatan 7
567 30 Vaggeryd
Besöksadress:
Järnvägsgatan 20
Vaggeryd
Måndag-torsdag: 10.00-16.00
Fredag: 10.00-15.00
Lunchstängt: 12.30 - 13.30