Temperaturen i din bostad

Temperaturen i din bostad ska vara 20 - 21 grader. Värmesystemet styrs dels av utomhustempraturen, så när det blir kallt ute sätts värmesystemet på automatiskt. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen i lägenheten. När det är sommar och varmt finns tips på hur du håller din lägenhet sval.

 • Håll alla fönster och dörrar stängda på dagtid när solen skiner
 • Dra ner persiennerna och dra för gardinerna Persiennerna reflekterar solskenet och håller värmen ute
 • På kvällen och natten när solen gått ner och det är svalt ute öppnar du alla fönster för att få tvärdrag genom lägenheten
 • Undvik att använda ugn, spis och diskmaskin när det är som varmast då dessa genererar värme och ånga
 • Stäng av apparater som utstrålar värme som ex: TV, dator och annan elektronik. Tänk på att stänga av dem helt eftersom de genererar värme även i stand-by-läge
 • Släck onödig belysning eftersom även lampor genererar värme

För varmt i lägenheten?

Enligt Folkhälsomyndigheten gäller inte de allmänna råden för inomhustemperaturer vid extrema väderförhållanden. En värmebölja tillhör den här kategorin.

Kallt i lägenheten?

Under de kallare årstiderna ska det vara 20 - 21 grader i lägenheten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara cirka 20 grader och aldrig lägre än 18 grader.

Under hösten och våren varierar utetemperaturen mellan varma dagar och kallar nätter. Vårt värmesystem styrs dels av utomhustempraturen, så när det är kallare nätter och varmare dagar kan det ta lite tid för systemet att hitta rätt balans. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag.

Värmesystemet arbetar även tillsammans med ventilationen, så det är viktigt att ha en god ventilation inomhus och en jämn värmespridning i lägenheten.

Tips för bättre inomhusklimat

 • Ställ inga möbler eller häng inga tunga gardiner framför elementen. Dels hindras värmen från att sprida sig i rummet, elementets termostat tror att det är varmare än vad det egentligen är och termostaten stänger då av sig. Lämna en luftspalt på minst 10-15 cm
 • Täpp inte för till-luftsventilerna som sitter vid fönstret. Det går snabbare och är effektivare att värma upp frisk luft. Är ventilerna stängda kan det även bildas ett undertryck. Det innebär att kall luft kommer in i lägenheten på andra sätt, som under trösklar och då blir golven kalla. Täpper man för till-luftsventilerna kan ventilationen stängas av
 • Rengör frånluftsventilerna som sitter i kök och badrum med jämna mellanrum. Är ventilerna rena blir det ett bra luftflöde i rummet. Men skruva inte på inställningen av ventilen så att storleken på springan ändras.
 • Vädra snabbt – max fem minuter
 • Låt gärna dörrarna till badrum och kök stå lite öppna. Här sugs den gamla luften ut och fukt och andra partiklar försvinner fortare

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten

När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar elementet till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala eller kalla, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Så här mäter du inomhustemperaturen

Upplever du att det känns kallt i lägenheten? Kontrollera först att elementen är påslagna och uppskruvade på max. Om elementen är på kan du göra en egen mätning av värmen innan du felanmäler.
Gör så här:

 1. Mät temperaturen minst en meter från yttervägg och på en meters höjd från golvet
 2. Om termometern visar 20 - 21 grader är temperaturen i din lägenhet rätt
 3. Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad – gör en serviceanmälan till VSBo
 4. Fastighetsskötaren kommer hem till dig och undersöker vad som kan vara fel

Möblera rätt

Ställ inga möbler eller häng inga tunga gardiner framför elementen. Dels hindras värmen från att sprida sig i rummet, elementets termostat tror att det är varmare än vad det egentligen är och termostaten stänger då av sig. Lämna en luftspalt på minst 10-15 cm då varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet.

Håll ventiler öppna

Täpp inte för till-luftsventilerna som sitter vid fönstret. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft och frånluftsventilerna, som ofta sitter i badrum och kök, släpper ut den gamla luften. Det går snabbare och är effektivare att värma upp frisk luft. Är ventilerna stängda kan det även bildas ett undertryck. Det innebär att kall luft kommer in i lägenheten på andra sätt, som under trösklar och då blir golven kalla. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat. Täpper man för till-luftsventilerna kan ventilationen stängas av.

Gör rent ventilerna och köksfläktens fettfilter

Rengör ventilerna i lägenheten med jämna mellanrum, minst två gånger om året. Torka av dem utvändigt med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Ändra inte inställningen på ventilerna.
Rengör köksfläktens filter regelbundet med varmt vatten och fettlösande diskmedel.

Vädra bort fukt i badrummet

Bra ventilation behövs för att undvika att det blir fuktskador i badrummet. Det bästa sättet är att låta badrumsdörren stå öppen.


Vaggeryd-Skillingaryds
Bostads AB

Stationsgatan 7
567 30 Vaggeryd

Besöksadress:

Järnvägsgatan 20
Vaggeryd
Måndag-torsdag: 10.00-16.00
Fredag: 10.00-15.00
Lunchstängt: 12.30 - 13.30

Telefon:

0393-67 86 71
Måndag-torsdag: 10.00-16.00
Fredag: 10.00-15.00
Lunchstängt: 12.30-13.30

E-post:

vsbo@vaggeryd.se